שיקום בקהילה – יתרונות רבים לו

שיקום זה לא משחק! בחרו נכון – המרכז לשיקום!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

אין אדם שיכול להיות מוגן באופן מלא מפני תאונות רגעיות (תאונות דרכים, תאונות עבודה וכדומה) או מחלות שעלולות להתפתח עםשיקום בקהילה השנים. פגיעות מהסוג הזה עלולות לשבש את שגרת החיים של האדם, למנוע ממנו לבצע פעולות בסיסיות בשגרת היום-יום ולפגוע במידת העצמאות שלו. הפגיעות הפיזיות צפויות לפגוע באדם גם במישור הנפשי, לרבות ירידה בביטחון העצמי, בדידות וכן הלאה.

בתנאים האלו, האנשים הנפגעים זקוקים לקבלת סיוע מקצועי ומקיף. שיקום בקהילה הוא אחת ממסגרות הסיוע היותר נפוצות שיש.

מהו שיקום בקהילה?

שיקום בקהילה ברמת ההגדרה הבסיסית היא החלק הטיפולי בתהליך הריפוי לאחר פגיעות שונות. המטרה העיקרית שלו היא לשפר את תפקודיו של האדם במישורים שונים – בין אם מוטורי, קוגניטיבי או נפשי – ובכך להגדיל את מידת העצמאות שלו. שיקום מוצלח עשוי להקל על התסמינים שהאדם חווה, לשפר את מצבו באופן הדרגתי ובתרחיש החיובי לגרום לכך שהוא משאיר את הפגיעה מאחור.

ניתן למצוא כמה צורות עיקריות של שיקום קהילתי, כל אחת מהן בעלת מאפיינים ויתרונות משלה. ניתן לבחור בשיקום במסגרת רב מקצועית, דוגמת שיקום הנעשה במסגרת של אשפוז יום. אופציה אחרת היא שיקום נקודתי הממוקד בתחום מקצועי, כולל ריפוי בעיסוק ו/או פיזיותרפיה. כאשר רמת התפקוד העצמאי של האדם הנפגע גבוהה יחסית, כך שהוא יכול להמשיך להתגורר ולהתנהל בביתו, ייתכן שתהיה אפשרות לקבלת הטיפול בבית.

מסגרות מגוונות לשיקום בקהילה

שיקום בקהילה עשוי להתבצע בתחומים רפואיים שונים, כאשר בכל אחד מהם תהליך השיקום שונה ומבוסס על טיפולים אחרים. כך למשל שיקום לאחר פציעת ספורט או שיקום לאחר פגיעה אורתופדית צפוי להיות שונה לחלוטין מאשר שיקום נוירולוגי, אותו עוברים אנשים שחוו שבץ מוחי, שסובלים מניוון שרירים וכן הלאה. קיימות מחלקות שיקום נוספות, דוגמת שיקום נשימתי, שיקום פסיכיאטרי, שיקום לאחר פגיעת ראש ועוד.

כיצד מעלים את הסיכוי לשיקום מוצלח?

ההצלחה של הליך שיקומי אינה מובנת מאליה, במיוחד אם מעוניינים לעשות זאת בצורה היעילה והמהירה ביותר. אחד מתנאי החובה בדרך לכך הוא תוכנית שיקום מותאמת אישית. אפילו כאשר מדובר באותה מחלקה שיקומית, ייתכן שמטופלים שונים ידרשו טיפולים שונים בתכלית בהתאם לסוג הפגיעה שחוו, גילם, רמת התפקוד הנוכחית שלהם וכן הלאה.

התוכנית השיקומית בכל מקרה צפויה לשלב בתוכה בעלי מקצוע בתחומים שונים: רופאים כלליים או כאלו המתמחים בנושא ספציפי, אחים.ות, מטפלים.ות, פיזיותרפיסטים.ות, קלינאי.ות תקשורת, מרפאים.ות בעיסוק ועוד. חשוב לבדוק כי אכן מדובר בצוות מקצועי המנוסה בשיקומים מאותו סוג, כך שהוא יוכל לספק טיפול מקצועי באיכות מספקת.

את השיקום הקהילתי ניתן בהמשך לכך לשלב עם מסגרות שיקום אחרות, וכמובן שקבלת טיפולים נוספים מקשת הרפואה הקונבנציונלית או המשלימה.

משך זמן השיקום משתנה מאדם לאדם

בהתאם לאבחנות שביצענו קודם לכן לגבי סוגי והיקפי השיקום השונים, ברור שאין נוסחה חד משמעית לקביעת פרק הזמן הדרוש עד לקבלת התוצאות הנכונות. התהליך משתנה מאדם לאדם, ויש צורך לעקוב אחר ההתקדמות ולבקר אותה. תוכניות שיקום מעצם המהות שלהן דורשות מידה לא מבוטלת של גמישות, עם אפשרות לשינויים על פי מידת ההתקדמות של האדם, התסמינים המופיעים אצלו וכן הלאה.

בכל מקרה, ברוב התרחישים שיקום לאחר פגיעה ממושכת יימשך יותר מיום ולרוב גם משבוע או מחודש. יש תוכניות שיקום רבות המבוססות על תהליך הדרגתי הנמשך חודשים ארוכים, אם לא שנים, ולכן חשוב להצטייד בסבלנות ולשתף פעולה לכל אורך התהליך. אם עושים זאת, ייתכן מאוד שהשמיים יהיו הגבול עבור אותו מטופל.

מקורות ולקריאה נוספת:
Rehabilitation for community-dwelling people with stroke: home or centre based? A systematic review
What is CBR?

מרכז השיקום

מרכז השיקום מתמחה במתן מידע בתחום השיקום, כל מה שרציתם לדעת על שיקום במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
פסיכולוג
הלם קרב: זיהוי, הבנה ותמיכה – מדריך לחיילים, חברים ובני משפחה

הלם קרב, או פוסט טראומה, הוא מציאות כואבת עבור רבים מהחיילים והחיילות בישראל. על פי נתונים עדכניים, אלפי לוחמים ולוחמות מאובחנים מדי שנה כסובלים מהלם קרב, והמספרים ממשיכים לעלות. זיהוי מוקדם של התסמינים והפניה לטיפול מתאים הם קריטיים להתמודדות מוצלחת ולחזרה לחיים תקינים. מאמר זה נועד לספק מידע, הבנה ותמיכה לחיילים, חברים ובני משפחה המתמודדים עם הלם קרב.

לקריאת המאמר »
תגידו שלום לדליפות היתרונות של תחתונים סופגים לחוזק רצפת האגן

תרגילי רצפת האגן חיוניים לשמירה על שליטה בשלפוחית השתן ומניעת בריחת שתן. תרגילים אלה כוללים כיווץ והרפיה של השרירים התומכים בשלפוחית השתן, הרחם והמעיים. עם זאת, לפעמים עדיין יכולות להופיע דליפות, במיוחד במהלך פעילות גופנית או כתוצאה מחולשת שרירי רצפת האגן.

לקריאת המאמר »
072-3341191
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!