כאבי פנטום

שיקום זה לא משחק! בחרו נכון – המרכז לשיקום!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

באופן טבעי, כאשר אדם סובל מכאבי כלשהו, הוא נוטה לעסות את המקום במטרה להפיג את הכאב. ידוע שעיסויים ומתיחותכאבי פנטום יכולים להחליש כאבים מסוג כזה או אחר. אך כאבי פנטום מיוחדים בכך שלא ניתן לגעת או למשש אות כל האזור הכאב. כאבים אלה מאופיינים בכך שהתחושה הלא נעימה סובבת סביב איבר שכבר לא קיים. כלומר, מדובר בתחושה לא נעימה באיבר קטוע עקב תאונה או מחלה. נסביר יותר על המאפיינים של תופעה ייחודית שכזאת, האם ניתן לשקם ואיך ניתן לסייע.

מהן הסיבות להיווצרות כאבי פנטום?

לא קיימת הסכמה של מאה אחוזים לגבי הגורם האפשרי לכאבים הללו, אך לרוב מדובר בהנחה שהמסלול העצבי מעורב בכך. ניתן להצביע על כמה סיבות שככל הנראה מעורבות. גישה מובילה גורסת שמדובר בתקלה עצבית ישירה. כלומר, קצות העצבים של האיבר החסר (אלה ש"נוגעים" בגדם) גדלים ושולחים מפעם לפעם שדרים של כאב. אצל חלק מהאנשים האזור רגיש באופן מיוחד לשינויי טמפרטורות, שגורמים לגירוי עצבי. גישה אחרת סבורה שתחושה הכאב נובעת מתרגום שגוי של המוח, שלא מוצא את האיבר ומשום גם יוצר תמונה שגויה של כאב. ישנם רופאים הסבורים כי השדר של תחושות הכאב מתחילה בעמוד השדרה, דווקא בשל היווצרות מצב של היעדר תשדורת של מסרים כימיים במערכת עצבים מהמקום החסר.

האם ניתן לטפל בכאבי פנטום?

על פי ההערכות, מעל חמישים אחוז מהאנשים שעברו תהליך של קטיעה, במיוחד בגפיים, יסבלו במידה זו או אחרת מאי נוחות וכאב באזור החסר. לרוב התחושה הלא נעימה תתעורר או תתחזק בעקבות מגע בגדם ולעיתים תיווצר תחושה של גירוד, התכווצות ועוד. ישנן כמה גישות טיפוליות שיכולות לסייע ובמידה רבה, ככל שהטיפול ניתן סמוך לאחר הקטיעה, התוצאות באות לידי ביטוי בצורה מהירה יותר.

טיפול תרופתי

דרך שמרנית לטיפול בכאבי פנטום נעשית על ידי שימוש בתרופות נגד כאב. ניתן לבחור בסוגים שונים של תרופות ולבדוק את מידת ההשפעה. חשוב לציין כי שימוש ממושך בתרופות עלול לגרום להתרגלות, להתמכרות ולבעיות נוספות, כך שיש לפעול בצורה זהירה ובליווי רפואי או שיקומי. נמצא כי שימוש בתרופות משככות כאב לפני הקטיעה לא משפיעה על הופעת הכאבים שיבואו לאחר מכן.

טיפול בחשמל ובחבישות לחץ

דרך טובה להתחלת שיקום עבור חולים או פצועים שעברו קטיעה של איבר היא שימוש בתחבושות לחץ, גרבי לחץ ועזרים אורתופדיים דומים אחרים. בהמשך, ניתן לנסות פתרונות נוספים כגון שימוש בחשמל. ישנם מטופלים שמגיבים לשימוש בחשמל בצורה טובה מאוד אך יש מקרים שהדבר איננו נושא פרי ועלול להוביל להתגברות (זמנית) של תחושת אי הנוחות. חשוב לציין כי בתהליך השיקומי חשוב שתהיה ביקורת על מנת לבדוק שלא קיימות בעיות בזרימת הדם, הזדהמות של האזור וכדומה.

השיקום והחיים לאחר קטיעה

התהליך השיקומי לרוב יתחיל עוד לפני ביצוע הקטיעה, במידת האפשר. לפני או בסמוך לאחר מכן מומלץ להיעזר בעובדת סוציאלית או תמיכה פסיכולוגית. בנוסף, נהוגים טיפולי פיזיותרפיה בצורת עיסוי ואפשרות לשילוב של דרכים נוספות כגון ביופידבק לניהול שליטה בתחושות אי נוחות או כאבים. חשוב במיוחד ללמוד כיצד להשתמש בעזרים שמאפשרים לבישה נכונה של הגדם או התנהלות עם האיבר התותב – חלק חשוב מהשיקום מסייע בתהליך זה. כמו כן, שיטות מודרניות עושות שימוש הן בטיפולי מגע והן בטיפולים קוגניטיביים והתבססות על דמיון מודרך או הדמיות טכנולוגיות. נמצא כי שימוש באפליקציות ייעודיות מסייע למטופלים רבים לנהל את הכאב וללמוד להפחית אותו בצורה רצונית.

מקורות:
https://www.physio-pedia.com/Phantom_Limb_Pain#:~:text=Common%20self%2Dtreatment%20strategies%20can,limb%20and%20taking%20physical%20exercise.
https://www.choosept.com/symptomsconditionsdetail/physical-therapy-guide-to-phantom-limb-pain

מרכז השיקום

מרכז השיקום מתמחה במתן מידע בתחום השיקום, כל מה שרציתם לדעת על שיקום במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
פסיכולוג
הלם קרב: זיהוי, הבנה ותמיכה – מדריך לחיילים, חברים ובני משפחה

הלם קרב, או פוסט טראומה, הוא מציאות כואבת עבור רבים מהחיילים והחיילות בישראל. על פי נתונים עדכניים, אלפי לוחמים ולוחמות מאובחנים מדי שנה כסובלים מהלם קרב, והמספרים ממשיכים לעלות. זיהוי מוקדם של התסמינים והפניה לטיפול מתאים הם קריטיים להתמודדות מוצלחת ולחזרה לחיים תקינים. מאמר זה נועד לספק מידע, הבנה ותמיכה לחיילים, חברים ובני משפחה המתמודדים עם הלם קרב.

לקריאת המאמר »
תגידו שלום לדליפות היתרונות של תחתונים סופגים לחוזק רצפת האגן

תרגילי רצפת האגן חיוניים לשמירה על שליטה בשלפוחית השתן ומניעת בריחת שתן. תרגילים אלה כוללים כיווץ והרפיה של השרירים התומכים בשלפוחית השתן, הרחם והמעיים. עם זאת, לפעמים עדיין יכולות להופיע דליפות, במיוחד במהלך פעילות גופנית או כתוצאה מחולשת שרירי רצפת האגן.

לקריאת המאמר »
072-3341191
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!