ישראל מובילה בשיקום ההכרה לאחר פגיעת מוח

שיקום זה לא משחק! בחרו נכון – המרכז לשיקום!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

אדם החווה פגיעה מוחית, נמצא בסכנת חיים מוחשית. גם כאשר הוא מצליח להישאר בחיים, תיתכן פגיעה שתלווה אותו במשך שניםישראל מובילה בשיקום ההכרה לאחר פגיעת מוח ארוכות. במצב הזה יש צורך בתקופת שיקום ארוכה, אשר ממש לא ברור אם תסתיים בהצלחה ובחזרה של המוח לתפקוד מלא ותקין. החדשות הטובות הן שיש מקום לאופטימיות, או אפילו קצת גאווה ישראלית. הסיבה לכך היא שישראל נחשבת למעצמה עולמית בשיקום ההכרה לאחר פגיעה מוחית, וזאת למרות שמצב מערכת השיקום הכללית בישראל אינו מזהיר.

מה הם מכלול ההיבטים בתהליכי שיקום לאחר פגיעה מוחית?

שיקום לאחר פגיעה מוחית אינו דבר של מה בכך, וכולל בתוכו כמה שלבים עיקריים הנעשים בזה אחר זה או במקביל (בהתאם לנסיבות הפגיעה). האתגר הראשון הוא לאתר את הפגיעה האפשרית במערכות או באיברי הגוף, אשר דורשים מטבע הדברים תוכנית שיקום נקודתית העומדת בפני עצמה. כך למשל אם נגרמה פגיעה בעמוד השדרה, עשויים להיכנס לתמונה מאמצי שיקום מאסיביים באמצעות פיזיותרפיה, רפואה משלימה או ניתוחים במידת הצורך.

שיקום הכרה מתייחס לפגיעה המוחית עצמה, והוא תנאי מרכזי בדרך לשיפור התפקוד המוחי. המטרה כאן היא להחזיר את הנפגעים להכרה מלאה בהקדם האפשרי, מה שעשוי להיות כרוך בתקופה ממושכת בת חודשים או אפילו שנים במקרים חמורים.
בהרבה מאוד מקרים רק לאחר שמסיימים בהצלחה עם שיקום ההכרה ניתן להתקדם לשלבים הבאים של השיקום המוחי, שמטרתם להשיב את המוח לתפקוד תקין ככל שאפשר: זיכרון, אוריינטציה, דיבור וכן הלאה.

הנתונים המעודדים מגיעים מכיוון מבית החולים השיקומי לוינשטיין

מחקר שבוצע על ידי ד"ר ילנה איידינוב, מנהלת מחלקת הטיפול הנמרץ לשיום ההכרה בבית החולים השיקומי לוינשטיין – הגדול בישראל בתחום רפואת השיקום – מאפשר לראות שאנחנו בהחלט יכולים להיות אופטימיים. המחקר נערך בקרב מטופלים שאושפזו במחלקה בבית החולים בשנית 2015-2003, ונועד לראות את אחוזי ההישרדות שלהם תוך פרק זמן של שש שנים בממוצע לאחר הפגיעה ואת החלמת ההכרה.

הנתונים שנאספו היו כאמור מעודדים בכל קנה מידה. המחקר הראה הישרדות בשיעור 67% בתוך שש השנים שלאחר הפגיעה, והחלמת הכרה בשיעור של כ-54% בשנה וחצי שלאחר הפגיעה בממוצע. אלו הן תוצאות משופרות בהשוואה לנתונים שהצטברו על ידי מרכזים דומים אחרים בעולם, וגם אם בוחנים אותם ביחס לעשורים הקודמים.

את התוצאות המרשימות ניתן לייחס לכמה וכמה גורמים. בעוד שאנשי בית החולים יקחו בוודאי את הקרדיט לטיפולים ולשירותים המוצעים בו – יש שיגידו בצדק גמור מבחינתם – כשבין השאר מדובר כאן בטיפולים מיוחדים דוגמת טיפול במוזיקה, טיפול המבוסס על הפעלת אופניים תוך כדי שכיבה במיטה או טיפול בחדר "סנוזילן", בו שלל אמצעים ליצירת גירויים רב חושיים.

לצד זה ניתן להצביע על מגמות כלליות יותר של העשרת הידע והניסיון בטיפולי שיקום לאחר פגיעה מוחית. עם שיפור האבחונים והגדלת המודעות לנושא, ניתן לראות כיום שהטיפולים ניתנים מוקדם יותר ובאופן ממוקד יותר, מה שעשוי להגדיל את אחוזי ההצלחה גם כן.

אתגרים בדרך לשיקום המוצלח

שיקום הכרה לאחר פגיעה מוחית אינו דבר פשוט, כאשר יש כמה דרישות חובה בדרך להצלחת המשימה. האתגר הראשון הוא להתאים באופן מלא את תוכנית השיקום לאדם הספציפי, על פי מאפייניו האישיים (גיל למשל), מצבו התפקודי, דרגת החומרה של הפגיעה שעבר, התסמינים שהוא חווה ועוד. זו הסיבה לכך שהטיפול חייב להתחיל לאחר אבחון מקיף של המטופל, ורצוי שגם להתבצע תוך כדי מעקב שוטף אחר קצב ההתקדמות. יש מקרים בהם דרושים שינויים עם הזמן, בהתאם לאופן בו האדם מגיב לטיפול.

בהרבה מקרים מדובר בטיפול רב תחומי, המשלב בתוכו שיטות מעולמות הרפואה הקונבנציונלית והמשלימה כאחד. שיקום המציע מענה לכל איבר או מערכת שנפגעו, כולל כמובן המוח, עשוי להיות בעל אחוזי הצלחה משופרים.

לקריאה נוספת:
המחלקה לטיפול נמרץ ושיקום הכרה – המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין
Rehabilitation After a Brian Injury
Brain Rehabilitation – Mayo Clinic

מרכז השיקום

מרכז השיקום מתמחה במתן מידע בתחום השיקום, כל מה שרציתם לדעת על שיקום במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
פסיכולוג
הלם קרב: זיהוי, הבנה ותמיכה – מדריך לחיילים, חברים ובני משפחה

הלם קרב, או פוסט טראומה, הוא מציאות כואבת עבור רבים מהחיילים והחיילות בישראל. על פי נתונים עדכניים, אלפי לוחמים ולוחמות מאובחנים מדי שנה כסובלים מהלם קרב, והמספרים ממשיכים לעלות. זיהוי מוקדם של התסמינים והפניה לטיפול מתאים הם קריטיים להתמודדות מוצלחת ולחזרה לחיים תקינים. מאמר זה נועד לספק מידע, הבנה ותמיכה לחיילים, חברים ובני משפחה המתמודדים עם הלם קרב.

לקריאת המאמר »
תגידו שלום לדליפות היתרונות של תחתונים סופגים לחוזק רצפת האגן

תרגילי רצפת האגן חיוניים לשמירה על שליטה בשלפוחית השתן ומניעת בריחת שתן. תרגילים אלה כוללים כיווץ והרפיה של השרירים התומכים בשלפוחית השתן, הרחם והמעיים. עם זאת, לפעמים עדיין יכולות להופיע דליפות, במיוחד במהלך פעילות גופנית או כתוצאה מחולשת שרירי רצפת האגן.

לקריאת המאמר »
072-3341191
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!