עצירת שתן רצונית

שיקום זה לא משחק! בחרו נכון – המרכז לשיקום!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

עצירת שתן רצוניתנשים רבות, ובמיוחד לאחר לידה והריונות רבים, סובלים מצניחת רצפת האגן, הבאה לידי ביטוי בתצורות שונות, לרבות בריחת שתן, אי שליטה על הסוגרים, כאבים באזור האגן ועוד.

התופעה, אמנם, יכולה להופיע גם אצל גברים, אבל שכיחה יותר אצל נשים וגם פוגעת לא מעט בתפקודן ובאיכות חייהן. עצירת שתן רצונית היא תרגיל עתיק מאד, המתמקד בשיקום רצפת האגן. השיטה, שמכונה גם "סטופ פיפי" מוכרת עוד מאז שנת 1886 ומתאימה לכל מי שסובל מצניחת רצפת האגן ובעיות שונות, הקשורות לתפקודה.

איך זה עובד

השיטה מגיעה אלינו הישר מצרפת ומוצעת כיום לנשים לאחר לידה, לנשים הריוניות ובאופן כללי, לכל מי שסובל מבעיות השתנה. דליפת שתן, ובעיות השתנה בכלל, הן תופעה לא נעימה והיא עשויה להופיע בדרגות חומרה שונות ובטווח גילאים רחב. אמנם לא מדובר בתופעה שהיא עניין של חיים ומוות, אך ללא ספק בכזו הפוגעת לא מעט באיכות החיים של הסובלים ממנה.

בתהליך ההשתנה עצמו לוקחים חלק מספר תהליכים שונים, רפלקסים וגם שליטה רצונית והתניה. אלה, מאפשרים לאדם להתאים את עצמו אל סיטואציות שונות בחייו ולשלוט בצרכיו. חלוצות הטיפול השמרני המיוחד הזה, ד"ר אודיל קוטל בריינד, טוענת שכדי לבדוק אם מדובר בתרגיל שמתאים למטופל, יש לבחון תחילה אילו תהליכים כרוכים בביצועו ולוודא שהוא אכן יכול למנוע את הסימפטומים הנלווים לבעיות הקשורות לרצפת האגן.

שלפוחית השתן שלנו משמשת כאיבר אגירה. היא גם מונעת זרימה מתמדת של שתן, המגיע ישירות מהכליות וכך מתאפשרת שליטה מלאה ורצונית בהטלתו. היא יכולה להכין שתן רב מאד ולהתרוקן ללא כל מאמץ. ברפלקסים, הקשורים לשלפוחית השתן, משתתפים מספר מרכזים עצביים: המרכז הסומטי, הפועל בשלב החלטתו של האדם להתחיל בהטלת השתן ולסיים אותה באופן רצוני, המערכת הסימפטתית האחראית על מילוי השלפוחית, המערכת הפארסימפטתית האחראית על התרקנותה, גזע המוח המתאם בין המערכות העצביות האלו והמערכת הלימבית, האחראית לאיבוד שתן בזמנים אחרים, כמו בזמן ריגושים חזקים מאד (צחוק, פחד ואפילו אורגזמה) וגם בזמן חוויות משמעותיות.

תרגיל עצירת שתן רצונית כולל כיווץ שרירי רצפת האגן באופן רצוני, מה שגורם להגברת הלחץ על צינור השופכה ובו זמנית להפעלת הרפלקס הגורם לדיכוי שריר שלפוחית השתן. כל זאת כדי להפסיק את זרימתו של השתן ובכך לחזק את שרירי רצפת האגן.

מי שמצליח לעצור את השתן באופן מהיר וחד ולהמשיך אחר כך בהטלתו, סביר שאיננו סובל מבעיה כלשהי. במידה וזרימת השתן איננה נפסקת לחלוטין אלא נלחשת מעט, ייתכן שיש בעיה מכאנית כלשהי בעקבות החלשות שרירי רצפת האגן או בשל ליקוי מסוים בתוך השופכה. במידה ולא ניתן לעצור את זרימת השתן כלל, סביר שקיים ליקוי מסוים בתבנית המוטורית, מה שמצריך פנייה לאבחון מעמיק יותר.

חשוב לדעת

ביצוע התרגיל – עצירת שתן רצונית כשהשלפוחית מלאה, עשוי לגרום לכאבים בשלפוחית, שיופיעו באזור שיפולי הבטן. ביצוע התרגיל כשזרם השתן חזק מאד יכול להוביל לריפלוקס של השתן ולדלקות בדרכי השתן. מסיבה זו חשוב לבצע את תרגילי עצירת השתן באופן נכון וגם בכמות סבירה. תרגול רב מדי עשוי לגרום לבעיות שונות, ובמיוחד אצל נשים הריוניות או אצל נשים לאחר לידה. גם כאן חשוב להיעזר באנשי מקצוע המתמחים בכך ולבקש הנחיות ברורות הן באשר לתרגיל עצירת שתן רצונית והן באשר לאפשרויות טיפול נוספות, שכדאי לעיתים לשלב לצד התרגול עצמו.

מרכז השיקום

מרכז השיקום מתמחה במתן מידע בתחום השיקום, כל מה שרציתם לדעת על שיקום במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
פסיכולוג
הלם קרב: זיהוי, הבנה ותמיכה – מדריך לחיילים, חברים ובני משפחה

הלם קרב, או פוסט טראומה, הוא מציאות כואבת עבור רבים מהחיילים והחיילות בישראל. על פי נתונים עדכניים, אלפי לוחמים ולוחמות מאובחנים מדי שנה כסובלים מהלם קרב, והמספרים ממשיכים לעלות. זיהוי מוקדם של התסמינים והפניה לטיפול מתאים הם קריטיים להתמודדות מוצלחת ולחזרה לחיים תקינים. מאמר זה נועד לספק מידע, הבנה ותמיכה לחיילים, חברים ובני משפחה המתמודדים עם הלם קרב.

לקריאת המאמר »
תגידו שלום לדליפות היתרונות של תחתונים סופגים לחוזק רצפת האגן

תרגילי רצפת האגן חיוניים לשמירה על שליטה בשלפוחית השתן ומניעת בריחת שתן. תרגילים אלה כוללים כיווץ והרפיה של השרירים התומכים בשלפוחית השתן, הרחם והמעיים. עם זאת, לפעמים עדיין יכולות להופיע דליפות, במיוחד במהלך פעילות גופנית או כתוצאה מחולשת שרירי רצפת האגן.

לקריאת המאמר »
072-3341191
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!