למי מיועד שיקום קוגניטיבי?

שיקום זה לא משחק! בחרו נכון – המרכז לשיקום!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

שיקום קוגנטיביההתפתחות הקוגניטבית של האדם מתחילה כבר בחודשים הראשונים לחייו. בלי היכולות הקוגנטיביות או עם יכולות קוגנטיביות חלקיות, יתקשה האדם לתפקד בצורה נורמטיבית בחיי היומיום וחייו יהיו יותר מאתגרים ולעיתים אף קשים.

מהם יכולות קוגנטיביות?

התפתחות היכולות הקוגנטיביות הינה חלק חשוב ומהותי מההתפתחות הכללית של כל אדם. התפתחות היכולות הקוגנטיביות מתחילות כבר מגיל צעיר מאוד ובמקביל להתפתחות הקוגנטיבית, מתפתחות מערכות נוספות, כגון: התפתחות יכולות חברתיות ומוסריות.

באמצעות הקוגנציה, יכול האדם לחשוב, להבין, לזכור, ללמוד, לפתור בעיות וכדומה.

קיימות מספר רב של יכולות קוגנטיביות להם זקוק האדם בחיי היומיום, בחיי המשפחה, החברה והעבודה.

להלן מספר דוגמאות ליכולות קוגנטיביות חיוניות:

  • חלוקת קשב – מסייעת לאדם לבצע מספר משימות בו זמנית.
  • תכנון, היכולת לחשוב קדימה, לבצע פעולות, לסדרם בסדר אשר יוביל לביצוע תוכנית פעולה,
  • קשר עין-יד – יכולת לתאם בו זמנית בין העין ליד בכדי לבצע פעולות שונות,
  • מודעות עצמית וחברתית,
  • יכולת אומדן הזמן,
  • זיכרון לטווח ארוך, זיכרון לטווח קצר, זיכרון חושי וזיכרון עבודה.
  • יכולת הסטת קשב,
  • יכולות למידה באופן כללי,
  • למידת תהליכים שונים, יכולת חשיבה רגילה, מופשטת,
  • יכולות תפיסה, כגון: תפיסה מרחבית, תפיסה חזותית
  •  יכולות ארגון,
  • יכולות לפתירת בעיות פשוטות או מורכבות,
  • סקרנות,
  • בניית אסטרטגיה,
  • יכולות קשב וריכוז ועוד.

מתי נפגעות היכולות הקוגנטיביות?

יכולות קוגנטיביות עלולות להיות מושפעות ממחלות ומהפרעות שונות כגון: מחלות ניורולוגיות שונות הפוגעות בתפקוד המוחי – דמנציה, אלצהיימר, טרשת נפוצה, אירוע מוחי.

במרבית המקרים פוגע בין היתר גם ביכולות שונות קוגנטיביות של האדם, מחלות נפש, כגון: סכיזופרניה, התקפים פסיכוטים וכדומה גם כן פוגעות ביכולות הקוגנטיביות.

מחלות מולדות ומומים מוחיים, פיגור שכלי, שיתוק מוחין.

גם שימוש בסמים שונים ובאלכוהול עלול גם כן בטווח קצר וגם לטווח הארוך לפגוע ביכולות קוגנטיביות מסוימיות. בנוסף, ליקויים קוגנטיבים עקב זקנה.

מהו שיקום קוגנטיבי?

בשיקום קוגנטיבי עובדים עם המטופל בהתאם לרמת הפגיעה הקוגנטיבית שנוצרה במוחו עקב מחלה, הפרעה או מום מולד.

על ידי השיקום הקוגנטיבי, מסייעים למטופל ללמוד תהליכים קוגנטיבים שונים ובסיסים. תהליכים קוגנטיבים שייתכן שאבדו עקב המחלה או שלעולם לא נלמדו עקב מומים מולדים שונים.

צוות השיקום הקוגנטיבי הינו צוות רב תחומי, מקצועי ומנוסה, אשר כולל צוות רופאים מומחים – ניורופסיכולוגים, ניורולוגים, פסיכיאטרים, צוות סיעודי, מרפאות בעיסוק, קליניאיות תקשורת, פסיכולוגים וכדומה.

הליך השיקום

בתחילת השיקום הקוגנטיבי מבצע אבחון קוגנטיבי על מנת להבין ולאבחן את היכולות הקוגנטיביות הקיימות כרגע ועקב כך להתאים תוכנית טיפולית שיקומית בהתאם ליכולות הרלוונטיות.

חשוב גם לדבר עם בני המשפחה והסביבה הקרובה, בכדי להבין מה היו היכולות הקוגנטיביות לפני המחלה\פגיעה.

המטרה של השיקום הקוגנטיבי הינה לסייע בצמצום נזק תפקודי וקוגנטיבי ובשיקום ובשימור יכולות קוגנטיביות קיימות.

השיקום הקוגנטיבי מסייע בין היתר להבין את חומרת הפגיעה הניורולוגית, מסייע בהבנה האם יש החמרה או הטבה במצב המטופל לאחר הפגיעה המוחית. כמו כן, באמצעות השיקום הקוגנטיבי, ניתן לסייע לבני המשפחה וללמדם כיצד להתנהל עם המטופל.

בנוסף, סימנים קוגנטיבים מסוימים יכולים לרמוז על מצבים רפואים הדורשים טיפול נוסף או על הימצאות תהליך מחלה, לדוגמא במחלת אלצהיימר ודמנציה לסוגיה, נעזרים במבחני זיכרון שונים ובמבחנים קוגנטיבים, כגון: מבחן "MOCA".

באמצעות ציון המבחן הקוגנטיבי, ניתן גם להתאים תוכנית טיפולית טובה יותר וגם לדעת לעיתים מה תהיה הפרוגנזה של המטופל, למרות שבמצבים מסוימים לאחר השיקום הקוגנטיבי בפרט והיקום בכלל, היכולות הקוגנטיביות של המטופל יכולות להשתפר פלאים.

כמו כן, ניתן לסייע בשיקום קוגנטיבי באמצעות שיטות טיפול פסיכולוגיות, לדוגמא: טיפול התנהגותי קוגנטיבי.

אולי יעניין אותך גם:

ישראל מובילה בשיקום ההכרה לאחר פגיעת מוח

שיקום פסיכולוגי

מרכז השיקום

מרכז השיקום מתמחה במתן מידע בתחום השיקום, כל מה שרציתם לדעת על שיקום במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
פסיכולוג
הלם קרב: זיהוי, הבנה ותמיכה – מדריך לחיילים, חברים ובני משפחה

הלם קרב, או פוסט טראומה, הוא מציאות כואבת עבור רבים מהחיילים והחיילות בישראל. על פי נתונים עדכניים, אלפי לוחמים ולוחמות מאובחנים מדי שנה כסובלים מהלם קרב, והמספרים ממשיכים לעלות. זיהוי מוקדם של התסמינים והפניה לטיפול מתאים הם קריטיים להתמודדות מוצלחת ולחזרה לחיים תקינים. מאמר זה נועד לספק מידע, הבנה ותמיכה לחיילים, חברים ובני משפחה המתמודדים עם הלם קרב.

לקריאת המאמר »
תגידו שלום לדליפות היתרונות של תחתונים סופגים לחוזק רצפת האגן

תרגילי רצפת האגן חיוניים לשמירה על שליטה בשלפוחית השתן ומניעת בריחת שתן. תרגילים אלה כוללים כיווץ והרפיה של השרירים התומכים בשלפוחית השתן, הרחם והמעיים. עם זאת, לפעמים עדיין יכולות להופיע דליפות, במיוחד במהלך פעילות גופנית או כתוצאה מחולשת שרירי רצפת האגן.

לקריאת המאמר »
072-3341191
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!