שיקום עיוורים

שיקום זה לא משחק! בחרו נכון – המרכז לשיקום!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

שיקום עיוורים
שיקום עיוורים

לקות ראייה מוגדרת כבעיית ראייה כרונית הפוגעת בתפקוד היומיומי ואינה ניתן לשיפור באמצעות משקפי ראייה או עדשות מגע. מצב זה עשוי להיות קל או מתון, אך כולל אף עיוורון מוחלט או עיוורון פונקציונלי שבו לא נותרה ראייה.

אמנם העשורים האחרונים מאופיינים בצעדים חשובים בטיפול ומניעה של מחלות עיניים הגורמות לפגיעה בראייה, אך עדיין קיימים גורמים רבים של עיוורון להם אין תרופה. מחקר בירידת ערך ראיה ועיוורון נועד לפתח הערכת שיטות חדשות לשיקום אנשים בעלי לקויות ראייה באמצעות טכנולוגיות מסייעות, הכשרה ושירותי שיקום וחינוך.

גם ירידת ערך מתונה יחסית של ראייה עלולה להשפיע על ביצועי משימות יומיומיות כגון נהיגה, קריאה והליכה. ההגדרה הנרחבת יותר של בעיות ראייה כוללת קושי בביצועים והנאה מפעילות יומיומית. אנשים מבוגרים מייצגים את רוב אוכלוסיית לקויי הראייה.

הגורמים לעיוורון

הגורמים המובילים לעיוורון הם מחלות נפוצות בקרב בני גיל הזהב וביניהן גלאוקומה, קטרקט וניוון עצב ראייה. למעלה משני שלישים של האנשים עם לקות ראייה הם מבוגרים מעל גיל 65. לקות ראייה בגילאים אלו מפחיתה את העצמאות, מעלה את הסיכון לנפילות ושברים, ולעיתים קרובות מובילה לבידוד ודיכאון.

הגורמים המשמעותיים לפגיעה בראייה בקרב תינוקות וילדים הם רטינופתיה של פגות, גרעונות במרכזי הראייה של המוח והפרעות עיניים מבניות כגו קטרקט והפרעות ברשתי. לעיתים משפיעים מצבים אלו באופן קשה על איכות החיים של ילדים, במיוחד כאשר לקות הראייה מתקיימת עם לקויים אחרים, המשפיעים באופן קריטי על חינוך והזדמנויות עתידיות לתעסוקה. יחד עם זאת, ילדים, בדומה למבוגרים, נהנים באופן משמעותי משירותי שיקום מקיפים לשיפור נכותם.

מחקרים להתפתחות השיקום. חמש השנים הבאות של מחקר בנושא לקות ראייה, ושיקום עיוורון יובילו לצעדים משמעותיים לשיפור איכות חייהם של אנשים הסובלים מעיוורון.

הישגים אלו יתממשו אם התשתית המחקרית הקיימת תשתפר ואם תתקיים תכנית רחבת היקף לחיוך רופאים, מדעני מוח ומהנדסים ממגוון נרחב של רקעים על הזדמנויות המקר בראייה ירודה ושיקום עיוורון.

השיקום אינו משפר את מצב העיוורון, אך הוא מוביל להזדמנויות רבות קיימות על בסיס ידע במחקר וקהילות קליניות לסיוע לאנשים עם לקויי ראיה ועיוורון, לשפר את איכות חייהם.

מטרות תכנית השיקום

לאחר הערכה יסודית של כל תכנית שיקום עיוורים, התכנית כוללת את השירותים הבאים:

תפקוד – שיפור הבנת מבנה מערכת העצבים המרכזית ותפקודה, פלסטיות עצבית וביצועי משימות יומיומיות, המותאמות ליכולת העיבוד התפיסתי של אנשים לקויי ראייה או עיוורים.

הסתגלות סביבתית. פיתוח אבזרי עזר, שינויים סביבתיים ושיטות שיקום שנועדו למזער את השפעת פגיעת הראייה בחיי היומיות והפחתת נכות ומגבלות חברתיות בקרב אנשים לקויי ראייה.

טיפולים – קביעת הטיפולים היעילים ביותר ופיתוח כלי מחקר להערכת הגישות המדעיות, המובילות לטיפול קליני ושיקומי משופר עבור אוכלוסיית לקויי הראייה.

תכנית שיקום לטווח הארוך. הבנת ההשלכות היומיומיות של העיוורון, זיהוי שכיחות הפגיעה בראייה, המגבלות התפקודיות שלה וגורמי הסיכון לאובדן כושר ראייה. צעדים אלו מאפשרים טיפולים ממוקדים לאוכלוסיות חלשות ואנשים בסיכון גבוה לעיוורון.

רשת מומחי שיקום – יצירת רשת להפצת ממצאי המחקר לשימוש על ידי מומחי שיקום, מחנכים, רופאים ומפתחי טכנולוגיה, על מנת ליצור את האמצעים והשיטות לשימוש במסגרות שיקום קליניות.

פיתוח עתידי – בניית תשתית לפיתוח על ידי הדורות הבאים של חוקרים העוסקים במגוון נרחב של נושאים הקשורים לשיקום עיוורון, תוך עידוד שיתוף פעולה והכשרת חוקרים מתחומים אחרים לגבי נושאים רלוונטיים רב תחומיים לפגיעה בראייה.

ההתקדמויות האחרונות בתחום השיקום

בחמש השנים האחרונות בוצעה התקדמות חשובה המשפיעה על שיקום עיוורון. השיקום מאבחן לקויים פסיכווטוריים להערכת איכות בעיות החיים בקרב עיוורים ונקיטה בצעדים לשיפור החיים. מחקרים מכירים בחישבות הגורמים הפסיכולוגיים הכרוכים באובדן ראייה, והאמצעים החדשים הוחלו על מחקר שיקום להערכת תוצאות תכניות טיפול.

הטכנולוגיה לשיפור לקות ראיה ושיקום התמצאות סביבתית בקרב עיוורים ממשיכה להשתפר, ומאפשרת התקדמות במחקר ניידות המובילים לשיפור הראייה ועקיפת המוגבלות באמצעות טכנולוגייה מסייעת לראייה, שמיעה ורמזים לתחושה מהסביבה. גורמים קוגנטיביים המבוססים על תפיסת הסביבה משמעותיים אף הם לניווט הליכה ונהיגה.

הושגה התקדמות במינוף טכנולוגיות הזרם המרכזי עבור אנשים עם לקויי ראיה. תכנות טקסט כתוב מדובר, ודיבור ההופך לטקסט כתוב השתפרו, וטקסטים מוגדלים זמינים ברוב המחשבים.

הטכנולוגיות הבולטות החדשות המייצרות רמזי מישוש דינמיים, מעניקים לאנשים עיוורים גישה טובה יותר לגרפיקה. אבזרי עזר ניידים, המשפרים את הראיה השיורית מייצגים אפשרויות שיקום חשובות. התקדמות מסוימת בוצעה אף בפיתוח עזרים מסייעים תוך עיניים, כגון משקפת טלסקופ מושתלת.

fMRI וטכנולוגיות הדמיה אחרות הגדילו את הבנת השינויים במוח הקשורים ללקויי ראייה ועיוורון. חוקרים ממשיכים ללמוד על ארגון המוח, והמחקרים העתידיים עשויים להיות בעלי השלכות על הכשרה שיקומית ופיתוח מכשירים מסייעים.

חלה התקדמות בהעלאת מודעות לירידת ערך ראייה ושיקום עיוורון. תכניות חינוך בבתי ספר, מרכזים קהילתיים ומרכזי ריפוי אחרים מלמדים את השיטות למניעת אובדן ראייה והתמודדות עם לקות ראיה.

תכניות השיקום מסייעות להעביר את המסר לפיו קיימת התקדמות להבנת והתגברות על אובדן ראייה ופיתוח טכנולוגיות להתמודדות עם לקות ראייה.

מרכז השיקום

מרכז השיקום מתמחה במתן מידע בתחום השיקום, כל מה שרציתם לדעת על שיקום במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
תגידו שלום לדליפות היתרונות של תחתונים סופגים לחוזק רצפת האגן

תרגילי רצפת האגן חיוניים לשמירה על שליטה בשלפוחית השתן ומניעת בריחת שתן. תרגילים אלה כוללים כיווץ והרפיה של השרירים התומכים בשלפוחית השתן, הרחם והמעיים. עם זאת, לפעמים עדיין יכולות להופיע דליפות, במיוחד במהלך פעילות גופנית או כתוצאה מחולשת שרירי רצפת האגן.

לקריאת המאמר »
salt
היתרונות של תאי מלח לשיקום איברים

תאי מלח, הידועים גם כטיפול במלח או הלותרפיה, צברו פופולריות בשנים האחרונות כגישה הוליסטית לשיקום איברים. שיטה חדשנית זו כוללת בילוי בתא מעוצב במיוחד, מלא בחלקיקי מלח, אשר מאמינים שיש להם השפעות טיפוליות על הגוף, להמשך קריאה המידע המקצועי ביותר בנושא חדרי מלח

לקריאת המאמר »
072-3341191
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!