מהו שיקום וסטיבולרי?

שיקום זה לא משחק! בחרו נכון – המרכז לשיקום!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

שיקום וסטיבלורי
שיקום וסטיבלורי

המערכת הוסטיבולרית או בשמה העברי מערכת שיווי המשקל, ממוקמת במוח, בעצם הטמפורלית, ליד האוזן הפנימית.

המערכת הוסטיבולרית הינה מערכת מורכבת, הבנויה משלוש תעלות, בעל אחת מהתעלות קיים נוזל ושערות. שלוש התעלות נמצאות בשלושה כיוונים שונים.

למערכת הוסטיבולרית מספר תפקידים חשובים:

  • מספקת למוח מידע על תנועת ראש שונות ועל תנועות הגוף,
  • מספקת מידע למוח על מיקומו של הגוף,
  • הפעלת רפלקסים וכל זאת בכדי לשמור על איזון, מיקוד ראיה ושיווי משקל.
  • תפקיד חשוב ומהותי בשמירה על איזון היציבה, התמצאות במרחב וכמובן שמירה מתמדת על שיווי משקל.

מדוע נחוצה המערכת הוסטיבולרית?

המערכת הוסטיבולרית מתחילה להתפתח בשבועות 11-12 להריון, בחודש החמישי להריון המערכת הוסטיבולרית אמורה להיות כבר בשלה.

המערכת הוסטיבולרית חשובה מאוד לעובר בעת התפתחותו כיוון שהיא עוזרת לו לתחושת התמצאות ברחם ומסייעת לתחושת חוסר שיווי המשקל העלול להתרחש ביציאה מהרחם.

כאשר קיימת פגיעה במערכת הויסטבולרית היא משדרת שידורים לקויים למוח או כלל אינה משדרת, מה שעלול לגרום להופעת תסמינים רבים, כגון: רגישות יתר, תת רגישות, חוסר שיווי משקל, הפרעות קשב וריכוז, סחרחורות, כאב ראש, נדנוד, ורטיגו, הפחתת עוררות אשר עלולה לגרום לתחושת הירדמות ו\או תחושת התנתקות או לחילופין הגברת העוררות.

כמו כן, פגיעה במערכת הוסטיבולרית עלולה לגרום לשיבוש בויסות טונוס השרירים, הפרעות ביציבה, הפרעות בקואורדינציה, בחילות, הקאות, הפרעות במערכת הראייה, כגון: ניסטגמוס (ריצוד עיניים), מחלת ים, מחלת נסיעה. בנוסף, עלולות להופיע הפרעות כמו פחד גבהים.

מהו שיקום וסטיבולרי ומי זקוק לו?

עקב מחלות, פגמים, מומים, הפרעות, סיבוכים של ניתוחים וכדומה, עלולה להיפגע המערכת הוסטיבולרית ועקב כך לתפקוד לקוי. מצב זה עלול לגרום להופעת תסמינים וסימפטומים אשר מקשים על חיי האדם בשגרה היומיומית.

כמו כן, חלק מהמחלות עלולות להיות כרוניות לעומת אחרות שייתכן שיהיו רק זמניות. התסמינים המלווים את הפגיעה במערכת הוסטיבולרית מקשים על האדם לתפקד בחיי היומיום, המשפחה, החברה והעבודה.

לאחר פגיעה במערכת הוסטיבולרית, יש צורך לחלק מהמטופלים לעבור תהליך שיקומו. מטרת השיקום הוסטיבולרי הינו לסייע למטופל להתמודד עם התסמינים השונים שנוצרו עקב מחלתו, ללמוד לחיות ולתפקד בחיי השגרה למרות הפגיעה במערכת ולהתאים למטופל תוכנית טיפולים מקצועית, אשר תסייע לו להתמודד עם בעיות שיווי המשקל, כאבי ראש, סחרחורות, בחילות וכדומה.

במחלקות ובמכונים לשיקום וסטיבולרי, קיים צוות רב מקצועי, רב תחומי, מומחה המנוסה, המורכב מצוות רופאים וביניהם רופאים מומחים למחלות אף אוזן גרון, ניורולוגים, צוות סיעודי, פיזיותרפיסטים, מרפאות בעיסוק, פסיכולוגים ועובדות סוציאליות.

הצוות השיקומי עובד במטרה משותפת, לסייע ולשקם א חיי המטופל לאחר הפגיעה במערכת הוסטבולרית.

כל אחד מאנשי הצוות המשקם תורם לתוכנית הטיפולית לפי תחום המומחיות שלו. לכל מטופל נבנית תוכנית לשיקום המערכת הוסטבולרית לפי אופי הפגיעה במערכת, מקור הפגיעה במערכת, התסמינים אשר קיימים בשל הפגיעה ובמידת הצורך בשל שינוי במצבו הנפשי של המטופל עקב השינוי הדרמטי החל בחייו. במקרה כזה יש צורך גם בעזרת צוות הפסיכולוגים והעובדות הסוציאליות, לשם שיקום נפשו של המטופל בנוסף לשיקום הפגיעה הפיזיולוגית.

עבודת הצוות המשקם נועדה למטרת שיקום המטופל, מצבו הפיזיולוגי, ושיקום מצבו הנפשי וכל זאת במטרה שיוכל להתרגל וללמוד להסתגל לחייו החדשים.

תפקיד חשוב קיים למשפחה, חברים וסביבה בתהליך השיקום, שכן הפגיעה הפיזית והליקויים שנובעים ממנה, משפיעים על המטופל, על המוטיבציה ועל הדימוי והערך העצמי. לכן בנוסף לעבודת הצוות המשקם, תמיכת המשפחה והסביבה חיונית בתהליך השיקום.

מרכז השיקום

מרכז השיקום מתמחה במתן מידע בתחום השיקום, כל מה שרציתם לדעת על שיקום במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
פסיכולוג
הלם קרב: זיהוי, הבנה ותמיכה – מדריך לחיילים, חברים ובני משפחה

הלם קרב, או פוסט טראומה, הוא מציאות כואבת עבור רבים מהחיילים והחיילות בישראל. על פי נתונים עדכניים, אלפי לוחמים ולוחמות מאובחנים מדי שנה כסובלים מהלם קרב, והמספרים ממשיכים לעלות. זיהוי מוקדם של התסמינים והפניה לטיפול מתאים הם קריטיים להתמודדות מוצלחת ולחזרה לחיים תקינים. מאמר זה נועד לספק מידע, הבנה ותמיכה לחיילים, חברים ובני משפחה המתמודדים עם הלם קרב.

לקריאת המאמר »
תגידו שלום לדליפות היתרונות של תחתונים סופגים לחוזק רצפת האגן

תרגילי רצפת האגן חיוניים לשמירה על שליטה בשלפוחית השתן ומניעת בריחת שתן. תרגילים אלה כוללים כיווץ והרפיה של השרירים התומכים בשלפוחית השתן, הרחם והמעיים. עם זאת, לפעמים עדיין יכולות להופיע דליפות, במיוחד במהלך פעילות גופנית או כתוצאה מחולשת שרירי רצפת האגן.

לקריאת המאמר »
072-3341191
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!