שיקום מערכת הנשימה

שיקום זה לא משחק! בחרו נכון – המרכז לשיקום!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

שיקום נשימתי
שיקום נשימתי

מערכת הנשימה הינה מערכת המורכבת ממספר איברים ופעולות פיזיולוגיות החיוניות ביותר לתפקוד מערכות הגוף.

מחלות רבות מולדות או נרכשות, עלולות לפגוע במערכת הנשימה ועקב כך לגרום להפרעות ולקושי בנשימה.

ישנן מחלות הפוגעות באופן ישיר במערכת הנשימה וישנן מחלות הנגרמות עקב תגובות אלרגיות, מחלות במערכות שונות, זיהומי אוויר וכדומה, אשר גם כן באופן עקיף בסופו של דבר פוגעות ומפריעות לתפקוד מערכת הנשימה.

שיקום נשימתי – למי מיועד?

שיקום נשימתי נועד לחולים הסובלים ממחלות והפרעות שונות אשר נגרמו באופן ישיר או עקיף למערכת הנשימה.

מחלות והפרעות כגון:

  • הפרעות נשימה בשינה
  • מחלות ניוון שרירים
  • מחלות לב עם בעיה נשימתית
  • תגובות אלרגיות שונות
  • שאיפת גז ועשן, עישון סיגריות ו\או טבק
  • אסטמה, ברונכיט כרונית
  • מחלות אינטרסטיציאליות, ציסטיק פיברוזיס, אמפיזמה
  • הפרעות בנשימה עקב השמנת יתר
  • סיבוכים במערכת הנשימה לאחר ניתוחים בהרדמה מלאה
  • סיבוכים במערכת הנשימה לאחר השתלת איברים
  • סיבוכים העלולים להיגרם לאחר שאדם היה מחובר למכונת הנשמה

ליקוים במערכת הנשימה מפריעים לאדם לנשום כמובן אך גם מפריעים לתפקוד הכללי ולאיכות החיים. אנשים הסובלים ממחלות הפוגעות במערכת הנשימה מונעים מעצמם פעילויות רבות עקב אי הנוחות הנגרמת להם לאחר מספר שניות או דקות של מאמץ. ישנם אנשים שעלולים לפתח תסמינים כגון קוצר נשימה עקב ההפרעה במערכת הנשימה, לאחר מספר דקות של הליכה, חולים מסוימים אינם מסוגלים לעלות במדרגות, לשכב על הגב וכדומה. הפרעות במערכת הנשימה פוגעות גם באופן פיזיולוגי במערכות הגוף השונות אך פוגעות גם באופן נפשי באדם הסובל.

מטרות שיקום נשימתי

כפי שציינו קודם לכן, שיקום נשימתי מיועד לכלל החולים הסובלים מהפרעות במערכת הנשימה אשר משפיעות על התפקוד הכללי בחיי היומיום ועל איכות החיים. מטרת השיקום הנשימתי בין היתר, היא לעזור, לשקם ולשפר את יכולת הנשימה של האדם, אשר גם עוזרת לשפר את תפקוד שאר מערכות הגוף, יכולת הדיבור, איכות השינה ובכלל את איכות החיים. שיקום נשימתי נעשה על ידי צוות רב מקצועי מוסמך ומקצועי, אשר כולל בתוכו טיפולים שונים, כגון: טיפולים רפואיים, טיפולי פיזיותרפיה נשימתית, ייעוץ תזונתי, קלינאית תקשורת, ריפוי בעיסוק, הדרכות שונות המלמדות כיצד לחיות עם המחלה, הדרכות על מכשירים שונים העוזרים בשיפור יכולת הנשימה (BIPAP ,CIPAP), תרגילי נשימה.

לשיקום נשימתי יתרונות מרובים הכוללים, התאמת תוכנית טיפולית לפי מחלתו ודרגת הקושי הנשימתי, שיפור משמעותי באיכות החיים, שיפור בתפקוד חיי היומיום, שיפור פרוגנוזה המחלה, הפחתת סימפטומים הנגרמים עקב המחלה\ההפרעה, שיפור תוחלת החיים, לימוד תרגילי פיזיותרפיה שונים המועילים לשיפור הנשימה, חיזוק שרירי הנשימה ועקב כך מסייעים גם לשיפור מערכות הגוף השונות אשר נפגעו עקב המחלות במערכת הנשימה, על ידי סיפוק חמצן בצורה טובה ויעילה יותר לאיברי הגוף.

כמו כן, צוות מקצועי במחלקת שיקום נשימתי, מסייע בבניית תוכנית לשיפור הכושר הגופני בהתאם ליכולותיו של המטופל, ישנם מטופלים אשר לא מסוגלים ללכת 10 צעדים עקב מחלתם בשל קשיי הנשימה. בעזרת שיקום נשימתי ניתן לסייע למטופלים השונים לחזור לתפקוד חיים תקין ובריא. תחום נוסף בשיקום נשימתי, הינו התאמת תזונה נכונה למטופלים הסובלים ממחלות במערכת הנשימה, ייעוץ תזונתי מסייע  גם כן לשמירה על חיים מאוזנים ובריאים ומניעת היווצרות מחלות נוספות אשר עלולות להשפיע גם כן על איכות ותפקוד מערכת הנשימה.

המחלות השונות הפוגעות במערכת הנשימה ועקב כך פוגעות בתפקוד האדם בחיי היומיום ובאיכות החיים, עלולות בנוסף לפגיעה הפיזיולוגית לגרום בעקיפין גם לפגיעה נפשית. האדם הסובל עלול להרגיש חרדה, פחד, דיכאון, הערכה עצמית נמוכה וחוסר מוטיבציה עקב חוסר היכולת לתפקד ככלל האדם. לכן, שיקום נשימתי כולל בתוכו בנוסף לטיפולים הפיזיולוגים גם טיפולים פסיכולוגים שונים וטיפולים תומכים, אשר מטרתם בין היתר ללמד את האדם ולסייע לו ולבני משפחתו להתמודד עם מחלתו והבעיות הנוצרות סביבה הן פיזיות, חברתיות ונפשיות.

מתי שיקום נשימתי מומלץ?

לרוב, שיקום נשימתי מומלץ על ידי רופא מקצועי כחלק מתוכנית הטיפול הכללית של המטופל. לדוגמה, במקרים שמטופל מסיים טיפול במחלקה מסוימת בבית חולים, כחלק מהליך השחרור שלו יתכן ויגדירו שבמקרה שלו שיקום נשימתי מומלץ, והיא יקבל הפנייה במכתב השחרור שלו. שיקום נשימתי יכול להעלות משמעותית את רמת חייו של המטופל אם נזקק לכך.

 

מי מבצע שיקום נשימתי?

כאשר שיקום נשימתי מומלץ, מחליטים על תהליך תוכנית השיקום, לרוב בצוות הכולל רופא ריאות ופיזיותרפיסטים. 

 

מה התהליך של שיקום נשימתי?

לרוב בשלב הראשון מתבצעת בחינה והערכה של מערכות הנשימה של המטופל. בודקים את התפקוד של שרירי הנשימה, את יכולת התנועה של חגורת הכתפיים והחזה וגם את רמת התפקוד הכללית ואת רמת הכושר הגופני. לאחר שמבוצעת ההערכה הזו, בונים למטופל תוכנית של שיקום נשימתי מומלץ עבורו הכוללת תרגילים שונים לנשימה ולפינוי הפרשות בתהליך, הדרכות שונות וליווי במטרה לשפר את ההתמודדות עם התסמינים מהם המטופל סובל, לשפר את התפקוד היומיומי שלו ולשפר את איכות החיים.  

שיקום נשימתי ופיזיותרפיה 

בטיפולים בהם מתבצע שיקום נשימתי קיימת חשיבות רבה לביצוע תרגילים מתחום הפיזיותרפיה. התהליך נעשה לא רק למערכת הנשימה, אלא גם לאיברים אחרים בגוף. חשוב לזכור כי הגוף שלנו מחובר באיברים זה לזה וכל איבר או מערכת שיוצאת מאיזון משפיעה גם על שאר הגוף. למשל, מצב נפוץ הוא שחולים החווים חולשה במערכת הנשימה, יחוו גם היחלשות הן של שרירי הידיים והן של שרירי הרגליים. הדבר עלול להוביל לפגיעה בסיבולת לב ריאה ולכן המטופלים מתקשים לבצע פעולות אירוביות ולו הפשוטות ביותר. כדאי גם לזכור כי כל מטופל חווה את המצב בצורה שונה לגמרי ולכן יש להתאים את סוג הטיפול, את רמת האינטנסיביות שלו וגם את המטפל למטופל ולצרכים המדוייקים שלו. לפרטים נוספים אודות שיקום נשימתי, אתם מוזמנים להשאיר את הפרטים שלכם אצלנו ונשמח לחזור אליכם כמה שיותר מהר. 

מרכז השיקום

מרכז השיקום מתמחה במתן מידע בתחום השיקום, כל מה שרציתם לדעת על שיקום במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
פסיכולוג
הלם קרב: זיהוי, הבנה ותמיכה – מדריך לחיילים, חברים ובני משפחה

הלם קרב, או פוסט טראומה, הוא מציאות כואבת עבור רבים מהחיילים והחיילות בישראל. על פי נתונים עדכניים, אלפי לוחמים ולוחמות מאובחנים מדי שנה כסובלים מהלם קרב, והמספרים ממשיכים לעלות. זיהוי מוקדם של התסמינים והפניה לטיפול מתאים הם קריטיים להתמודדות מוצלחת ולחזרה לחיים תקינים. מאמר זה נועד לספק מידע, הבנה ותמיכה לחיילים, חברים ובני משפחה המתמודדים עם הלם קרב.

לקריאת המאמר »
תגידו שלום לדליפות היתרונות של תחתונים סופגים לחוזק רצפת האגן

תרגילי רצפת האגן חיוניים לשמירה על שליטה בשלפוחית השתן ומניעת בריחת שתן. תרגילים אלה כוללים כיווץ והרפיה של השרירים התומכים בשלפוחית השתן, הרחם והמעיים. עם זאת, לפעמים עדיין יכולות להופיע דליפות, במיוחד במהלך פעילות גופנית או כתוצאה מחולשת שרירי רצפת האגן.

לקריאת המאמר »
072-3341191
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!